maandag 1 december 2008

Wij willen weten wat het Bestuurscollege heeft gedaan met de aanbevelingen van de Commissie Benoemingen.

Verleden jaar is een publieke discussie ontstaan over de politieke benoemingen die hebben plaatsgevonden gedurende de periode van januari t/m juni 2007. Laten we onze geheugen even opfrissen.

ABVO: “benoemingen zijn buiten alle proporties” (18 juni 2007), Forsa Kòrsou: “draai alle benoemingen die tegen de regels zijn onmiddellijk terug” (18 juni 2007), Pueblo Soberano: “wij censureren alle politieke benoemingen” (18 juni 2007), MAN; “het huidige systeem van politieke benoemingen moet vervangen worden door een nieuw systeem dat transparanter is en rekening houdt met behoorlijk bestuur en tevens rekening houdt met het vertrouwen van de samenleving” (21 juni 2007), Gouverneur van de Nederlandse Antillen wil alle documenten met betrekking tot de recente benoemingen ontvangen (30 juni 2007), Coalitiepartijen (PAR, PNP i FOL) gaan een commissie instellen om de recente benoemingen te onderzoeken (juni 2007), Algemene Rekenkamer: “opeenvolgende Bestuurscolleges wijken op reguliere basis af van de absolute personeelsstop hetgeen waarvoor zij de bevoegdheid heeft maar geen van de gevallen waarbij afgeweken is, is voldoende gemotiveerd hetgeen één van de vereisten van behoorlijk bestuur is” (27 juni 2007), VBC: “politieke benoemingen moeten worden teruggedraaid omdat ze schadelijk zijn voor het ambtelijk apparaat” (7 juli 2007), DP vraagt de aandacht voor de bedenkelijke benoemingen en laat weten dat het de coalitiepartijen zal sieren om elkaar aan te spreken op hun bestuurlijke verantwoordelijkheid en de benoemingen die niet volgens de geldende regels en normen hebben plaatsgevonden terug te draaien (14 augustus 2007), Regering van de Nederlandse Antillen: “er zijn aanwijzingen dat er mogelijk sommige gevallen zijn van benoemingen die niet in overeenstemming zijn met de wet en/of in het algemeen belang zijn van het eiland en het Bestuurscollege heeft 2 weken de tijd gekregen om deze benoemingen te corrigeren om te voorkomen dat de Regering van de Nederlandse Antillen zal moeten optreden tegen bepaalde benoemingen in het kader van hoger toezicht” (31 augustus 2007). Gedeputeerde mevr. Zita Leito: “het Bestuurscollege heeft een eerste rapport van de commissie benoemingen ontvangen waarin geconstateerd wordt dat geen van de 539 benoemingen die gedurende de periode Januari 2003 tot en met Juni 2007 hebben plaatsgevonden volgens de geldende regels en procedures zijn verlopen”(juli 2008). Volgens Gedeputeerde Leito is dit reden voor verontrusting en zal het Bestuurscollege hier lering uit moeten trekken. Ook heeft Gedeputeerde Leito gemeld dat het Bestuurscollege binnen korte tijd een tweede rapport van de commissie zou ontvangen met betrekking tot een aantal specifieke benoemingsgevallen.

Het is nu 1 december 2008 en nog is het niet bekend voor de samenleving wat het Bestuurscollege heeft gedaan met de aanbevelingen genoemd in de 2 rapporten die zij heeft ontvangen van de Commissie Benoemingen en wat zij al heeft ondernomen of zal gaan ondernemen om te voorkomen dat benoemingen in strijd met procedures en regels blijven plaatsvinden.
De beleidsnota behorende bij de begroting 2009, die deze week door de Eilandsraad wordt behandeld, geeft ook niet aan of er al wijzigingen zijn aangebracht of nog aangebracht zullen worden in de benoemingsprocedures en regels. Wat de nota wel vermeld is dat:

De afdeling Personeelszaken deelneemt aan de Commissie vacaturebeheersing en indienstnemingen bij het Eilandgebied Curacao”.
De afdeling Stafbureau vacatures en indienstnemingen bij het Eilandgebied toetst in samenwerking met de afdelingen Personeelszaken en Financien”.
Het openbaar bestuur altijd integer moet zijn, omdat het een voorbeeldfunctie heeft naar de gemeenschap toe en ervoor moet zorgen de gelden van de gemeenschap effectief en rechtvaardig aan te wenden”.
Er transparantie van diensten en informatie zal moeten zijn”.
Er vertrouwen en draagvlak zal ontstaan bij de bevolking door zichtbare resultaten en gedegen communicatie”.
Er invulling gegeven zal worden aan openbaarheid en transparantie van bestuur door pro-actieve communicatie over het overheidsbeleid in de verschillende sectoren van openbaar bestuur”.

Wij willen weten wat het Bestuurscollege heeft gedaan met de aanbevelingen van de Commissie Benoemingen. Er hoeft niet gewacht te worden op de vaststelling door de Eilandsraad van de beleidsnota 2009 om de laatste drie hierboven genoemde punten toe te passen.


Etienne van der Horst
1 December 2008

www.nos-ke-sa.blogspot.com

1 opmerking:

  1. Ik heb begrepen dat het Bestuurscollege van het Eilandgebied Curacao inmiddels op 10 December 2008 twee rapporten van de Commissie Benoemingen onder voorzitterschap van de Stichting Overheidsaccountant (SOAB) aan de Eilandsraad van het Eilandgebied Curacao heeft doen toekomen. Beide rapporten zijn op 1 september 2008 uitgebracht.

    BeantwoordenVerwijderen

U kunt hier reageren/Bo por reakshona aki