Heeft het Bestuurscollege voldaan aan de instructies van de Centrale Regering om de benoemingen die niet correct hebben plaatsgevonden te corrigeren en/of in te trekken?
Eind juni 2007 heeft de Gouverneur van de Nederlandse Antillen de Gezaghebber van Curaçao verzocht of hij alle relevante documenten kon ontvangen met betrekking tot de recente benoemingen. De Gouverneur heeft de ontvangen informatie doorgestuurd naar de Centrale Regering voor de nodige acties waaronder het inwinnen van juridisch advies.
Naar aanleiding van het juridisch advies is de Centrale Regering tot de conclusie gekomen dat er indicaties zijn dat mogelijkerwijs – in sommige gevallen – benoemingen hebben plaatsgevonden die niet in overeenstemming zijn met de wet en/of niet in het algemeen belang zijn van het eiland. De Centrale Regering heeft het Bestuurscollege hierover geïnformeerd middels een brief en heeft haar 2 weken de tijd gegeven om het e.e.a. te corrigeren en terug te rapporteren teneinde te voorkomen dat de Centrale Regering in het kader van hoger toezicht maatregelen moet treffen tegen bepaalde benoemingen (media 31 augustus 2007). Intussen zijn er 3 weken verstreken en is het niet bekend of het Bestuurscollege voldaan heeft aan de instructie van de Centrale Regering. Indien men er niet aan heeft voldaan dat dient de Centrale Regering haar verantwoordelijkheid te nemen en zal het maatregelen moeten nemen om te garanderen dat er op de Nederlandse Antillen en, wat betreft de benoemingen, in het bijzonder op Curaçao behoorlijk bestuur wordt toegepast. In de Regeringsverklaring van de Centrale Regering (met de PAR signatuur) van verleden jaar staat vermeld “dat deze regering een strikte integriteitsbeleid wil voeren”. Verder stelt de regeringsverklaring “dat deze regering haar verantwoordelijkheid niet uit de weg zal gaan. Besluiteloosheid biedt geen oplossingen en kan en mag geen keuze zijn”.
De samenleving van Curaçao mag niet tolereren noch accepteren dat er geconstateerd wordt dat er indicaties zijn dat mogelijkerwijs zaken niet in overeenstemming met de wet en/of niet in het algemeen belang hebben plaatsgevonden en dat de eilandelijke overheid niet optreedt om dit te corrigeren. De samenleving mag ook niet tolereren noch accepteren dat het Bestuurscollege door haar (niet) handelen de indruk wekt dat een proces dat door de Gouverneur van de Nederlandse Antillen is geïnitieerd genegeerd wordt. De samenleving moet van haar bestuurders eisen dat zij hun verwantwoordelijkheid nemen en handelen en in het kader van transparantie de samenleving informeren over het resultaat van de follow-up op de brief van de Centrale Regering. De indruk mag niet gewekt worden dat een situatie dat mogelijkerwijs niet in overeenstemming is met de wet en ook niet in het algemeen belang van het eiland getolereerd wordt.
Het is voor de samenleving interessant om bijvoorbeeld te weten wat voor antwoord de Ombudsman heeft gekregen op zijn brief aan het Bestuurscollege naar aanleiding van één van de in opspraak zijnde benoemingen. Ook is het interessant om te kijken wat er gaat gebeuren mocht het Bestuurscollege niet tijdig reageren op de instructie van de Centrale Regering. In het geval dat de Centrale Regering moet gaan handelen in het kader van hoger toezicht dan is dat omdat de Eilandsraad haar autoriteit als toezichthouder op het Bestuurscollege niet naar behoren heeft kunnen toepassen.
Handelingen van hoger toezicht van de zijde van de Centrale Regering zijn aan termijnen gebonden die in de wet vastgelegd zijn. Laten we hopen dat zowel de Centrale Regering als het Bestuurscollege zich aan deze termijnen houden zodat de samenleving straks niet te horen krijgt dat de gelegenheid om op te treden gemist is omdat de wettelijke termijnen hiervoor overschreden zijn. Laten we ook niet horen dat er niet meer opgetreden kan worden omdat te lang gewacht is met het nemen van corrigerende maatregelen waardoor de rechtspositie van de benoemde personen niet meer aangetast kan worden. De Centrale Regering was erg daadkrachtig toen er opgetreden werd tegen de salarisverhoging en verbetering van de pensioenvoorziening van de eilandbestuurders. De samenleving mag eenzelfde daadkracht verwachten van de Centrale regering in het geval van de benoemingen ook al kan dit wat spanning met zich meebrengen in de huidige coalitie op het eilandsniveau omdat één van de coalitiepartners mede verantwoordelijk is voor de bedoelde benoemingen. Behoorlijk bestuur vraagt echter om actie!
Etienne van der Horst
22 september 2007
zaterdag 22 september 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
U kunt hier reageren/Bo por reakshona aki