Mogelijkheid voor het Bestuurscollege om haar bereidheid te tonen behoorlijk bestuur toe te passen op het terrein van benoemingen en door de benoemingen die niet volgens de geldende regels en procedures hebben plaatsgevonden terug te draaien.
ABVO: benoemingen zijn buiten alle proporties (18 juni 2007), Forsa Kòrsou: draai alle benoemingen die tegen de regels zijn onmiddellijk terug (18 juni 2007), Pueblo Soberano censureert alle politieke benoemingen (18 juni 2007), MAN; het huidige systeem van politieke benoemingen moet vervangen worden door een nieuw systeem dat transparanter is en rekening houdt met behoorlijk bestuur en tevens rekening houdt met het vertrouwen van de samenleving (21 juni 2007), Gouverneur van de Nederlandse Antillen wil alle documenten met betrekking tot de recente benoemingen (30 juni 2007), Coalitiepartijen (PAR, PNP i FOL) gaan een commissie instellen om de recente benoemingen te onderzoeken (juni 2007), Algemene Rekenkamer: opeenvolgende Bestuurscolleges wijken op reguliere basis af van de absolute personeelsstop hetgeen waarvoor zij de bevoegdheid heeft maar geen van de gevallen waarbij afgeweken is, is voldoende gemotiveerd hetgeen één van de vereisten van behoorlijk bestuur is (27 juni 2007), VBC: politieke benoemingen moeten worden teruggedraaid omdat ze schadelijk zijn voor het ambtelijk apparaat (7 juli 2007), DP vraagt de aandacht voor de bedenkelijke benoemingen en laat weten dat het de coalitiepartijen zal sieren om elkaar aan te spreken op hun bestuurlijke verantwoordelijkheid en de benoemingen die niet volgens de geldende regels en normen hebben plaatsgevonden terug te draaien (14 augustus 2007), Regering van de Nederlandse Antillen: er zijn aanwijzingen dat er mogelijk sommige gevallen zijn van benoemingen die niet in overeenstemming zijn met de wet en/of in het algemeen belang zijn van het eiland en het Bestuurscollege heeft 2 weken de tijd gekregen om deze benoemingen te corrigeren om te voorkomen dat de Regering van de Nederlandse Antillen zal moeten optreden tegen bepaalde benoemingen in het kader van hoger toezicht (31 augustus 2007).
De benoemingen hebben veel reacties opgeleverd uit de samenleving en zijn tot op heden nogsteeds onderwerp van gesprek. Het is niet bekend of de coalitiepartijen (PAR, PNP en FOL) de toegezegde commissie al hebben ingesteld en of deze commissie al met haar werkzaamheden is aangevangen.
De Eilandsraad zal heden, 3 september 2007, een openbare vergadering toewijden aan het rapport van de Algemene Rekenkamer betreffende benoemingen in overheidsdienst en betaling van salarissen. In deze vergadering kan de Eilandsraad door middel van één of meerdere moties het Bestuurscollege instructies geven hoe met de recente benoemingen om te gaan. Het is de Eilandsraad die de eindverantwoordelijkheid draagt voor het beleid van het eilandgebied in het algemeen en het personeelsbeleid in het bijzonder. Het is te verwachten dat zowel de oppositie als de coalitie partijen het Bestuurscollege instructies geven die geen twijfel laten bestaan over hoe om te gaan met de recente benoemingen die niet volgens de geldige regels en procedures hebben plaatsgevonden. Onze bestuurders hebben thans een unieke gelegenheid om aan te tonen dat ze bereid zijn om behoorlijk bestuur toe te passen op het gebied van benoemingen in dient van het eilandgebied. Zoals reeds vermeld zijn er politieke partijen die hebben toegegeven dat de wijze waarop de politieke benoemingen hebben plaatsgevonden niet in overeenstemming is met regels van behoorlijk bestuur. Dit is reeds door de Algemene Rekenkamer geconstateerd en nu ook door de Regering van de Nederlandse Antillen.
Men kan zich afvragen of afdelingen van het eilandgebied zoals de afdeling Personeelszaken en afdeling Algemene en Juridische Zaken ambtshalve de opeenvolgende Bestuurscolleges in de loop der jaren hebben aangesproken of geadviseerd over de benoemingen die in afwijking van de geldende regels en procedures hebben plaatsgevonden. Indien dit het geval is geweest dan is het van belang dat de samenleving te weten krijgt hoe het (de) Bestuurscollege(s) hierop heeft (hebben) gereageerd en indien de diensten dit niet hebben gedaan is het van belang te weten waarom men dit niet gedaan heeft. Het is naar mijn mening een plicht van de afdelingen naar de samenleving toe om dit te melden anders is men medeplichtig aan het verhinderen van toepassing van behoorlijk bestuur. In zijn inleiding tijdens de thema-avond op de Universiteit van de Nederlandse Antillen op 16 augustus 2007 heeft de Ombudsman naar voren gebracht dat het bewuste rapport van de Algemene Rekenkamer een heleboel zaken noemt die aangeven dat ook de eilandsdafdelingen Personeelszaken en Financien debet zijn aan de door de Algemene Rekenkamer aangetroffen situatie.
Zoals reeds vermeld is er thans een unieke gelegenheid voor alle betrokken actoren die behoorlijk bestuur serieus nemen.
Er is ook een unieke gelegenheid voor één van onze Eilandsraadsleden die zelf enige tijd geleden onderwerp van gesprek was en nogsteeds is vanwege zijn benoeming bij een overheidsdienst. In de media hebben we kennis kunnen nemen van het feit dat een medewerkster die zich in haar carrièreloop benadeeld voelt door de benoeming van bedoelde Eilandsraadslid bij de dienst waar ze werkzaam is de eilandelijke overheid voor de rechter daagt. Overwegende het feit dat deze benoeming als controversieel kan worden beschouwd, het feit dat verschillende partijen van de Eilandsraad de wijze waarop politieke benoemingen hebben plaatsgevonden hebben veroordeeld, het feit dat de Algemene Rekenkamer bevestigd heeft dat opeenvolgende Bestuurscolleges op reguliere basis hebben afgeweken van de absolute personeelsstop zonder rekening te houden met de vereisten voor behoorlijk bestuur, het feit de Regering van de Nederlandse Antillen op basis van een juridisch advies heeft geconstateerd dat er indicaties zijn dat mogelijk in sommige gevallen benoemingen hebben plaatsgevonden die niet in overeenstemming zijn met de wet en/of het algemeen belang van het eiland en tot slot ook overwegende het feit dat een medewerkster die zich door de bewuste politieke benoeming benadeeld voelt in haar carrièreloop zal het de betreffende Eilandsraadslid sieren om het Bestuurscollege te verzoeken zijn benoemingsbesluit terug te draaien. Door dit te doen wordt de mogelijkheid weer geboden aan de benadeelde medewerkster om haar geplande carrièreloop voort te zetten en hoeft het Bestuurscollege geen geld beschikbaar te stellen voor de betaling van de juridische assistentie die ingeroepen moet worden ter verdediging van een rechtszaak veroorzaakt door een handeling die niet overeenkomt met de beginselen van behoorlijk bestuur.
Het is te hopen dat de discussies die hebben plaatsgevonden en tot op heden nog plaatsvinden en plaats zullen blijven vinden in onze samenleving over onder meer onderwerpen als politieke benoemingen als brandstof zal dienen voor de motor die moet gaan opstarten om het land Curacao vorm te gaan geven waarbij zowel de Eilandsraad als het Bestuurscollege het goede voorbeeld geven aan de samenleving door het toepassen van behoorlijk bestuur.
Etienne van der Horst
2 september 2007
zondag 2 september 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
U kunt hier reageren/Bo por reakshona aki