woensdag 22 oktober 2008

Het is tijd om een gedragscode te introduceren voor onze bestuurders.

Het rapport “Konfiansa” (1999) waarmee het Eilandgebied Curaçao in Maart 2006 akkoord is gegaan om de aanbevelingen daarvan te implementeren noemt als één van de aanbevelingen dat het wenselijk is om op korte termijn een gedragscode te introduceren voor onze bestuurders. Het rapport stelt verder dat gezien het (meer) dwingende karakter dat daarvan uitgaat, de voorkeur word gegeven aan een wettelijke regeling en beveelt aan de totstandkoming van een dergelijke regeling te bevorderen. Verder wordt aanbevolen om de controle op de naleving van de regeling in handen te stellen van een politiek onafhankelijk orgaan zoals de Algemene Rekenkamer. Het handelen in strijd met de regeling zal dan in de sfeer van het strafrecht komen te liggen.

In de openbare Eilandsraadvergadering waarin de nieuwe Staatregeling voor Curaçao werd behandeld heeft het Eilandsraadlid de heer Godett verklaard dat er leden zijn van het overlegplatform “Plataforma Ban Konstrui Nos Pais” die boter op hun hoofd hebben zonder dit verder te substantieren. Het platform bestaat uit personen die verschillende groeperingen uit onze samenleving vertegenwoordigen en de uispraak van de heer Godett is niet in overeenstemming met de geest van het rapport “Konfiansa” en heeft veel ongenoegen veroorzaakt in onze samenleving. Het rapport bevat juist aanbevelingen om het vertrouwen van de burger in onze bestuurders weer terug te winnen.

Een gedragscode kan onder meer een artikel inhouden dat bepaalt dat een bestuurder zich onthoudt van beledigingen, laster, leugens en persoonlijk grievende bewoordingen. De uitspraak dat een persoon boter op zijn hoofd heeft betekent dat de persoon iets te verwijten is of niet onschuldig of onbesproken is. Eén ieder kan zelf beoordelen of de uitspraak van de heer Godett, als lid van een instituut die onze samenleving vertegenwoordigt, op zijn plaats is. In het recente verleden hebben ook bestuurders behorende tot de oppositie zich op een wijze geuit die niet als behoorlijk beschouwd kan worden.

Om een gedragscode te introduceren zijn wij niet afhankelijk van de Centrale Regering noch hoeven wij te wachten op de realisatie van ons nieuwe land Curaçao. Wij kunnen nu handelen mits er politieke wil hiervoor is.


Etienne van der Horst
22 Oktober 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

U kunt hier reageren/Bo por reakshona aki