maandag 23 juni 2008

Wij kunnen zelf toezicht houden op ons fiancieel beheer...?

Op 29 Mei 2008 heeft de Algemene Rekenkamer van de Nederlandse Antillen (A.R.N.A.) een rapport aan de Eilandsraad doen toekomen bevattende haar bedenkingen en opmerkingen bij de jaarrekening 2001 van het Eilandgebied Curacao. Doel van het onderzoek is het geven van een oordeel over het gevoerde financieel beheer en de verantwoording. Bij het onderzoek is nagegaan (1) of de verplichtingen, uitgaven en de ontvangsten tot stand zijn gekomen in overeenstemming met de vastgestelde eilandsbegroting, (2) of er zorg is gedragen voor een ordelijk en controleerbaar financieel beheer, (3) of de financiële verantwoording overeenkomstig de daarvoor gegeven voorschriften zijn opgesteld en (4) of de financiële verantwoording het gevoerde financieel beheer deugdelijk weergeeft.
De A.R.N.A. heeft geconcludeerd (1) dat de verplichtingen, uitgaven en ontvangsten voor een materieel deel niet tot stand zijn gekomen in overeenstemming met de vastgestelde eilandsbegroting noch met andere wettelijke regelingen, (2) dat het financieel beheer nog niet op orde is, (3) dat de financiële verantwoording niet in overeenstemming met de daarvoor gegeven voorschriften is opgesteld en (4) dat de verantwoording geen deugdelijke weergave geeft van het gevoerde financieel beheer. Er worden rechtmatigheidsfouten geconstateerd voor een totaalbedrag van Nafl. 238 miljoen waarvan Nafl. 149 miljoen begrotingsoverschrijdingen betreft en Nafl. 89 miljoen subsidieverstrekking dat niet conform the subsidieverordening heeft plaatsgevonden. Ook zijn er getrouwheidsfouten geconstateerd voor een totaalbedrag van Nafl. 121 miljoen en onzekerheden voor een totaalbedrag van 828 miljoen. Deze onzekerheden zijn veelal ontstaan vanwege een niet adequate administratieve organisatie inclusief interne controle en het ontbreken van de betreffende administratie.

De A.R.N.A. heeft het Bestuurscollege op 12 Maart 2008 geïnformeerd dat geen goedkeuring gegeven kan worden aan de jaarrekening 2001. De A.R.N.A. heeft nauwelijks vooruitgang gezien in het wegwerken van de oorzaken die leiden tot de conclusie dat het financieel beheer nog steeds onvoldoende is. De SOAB, die voor het eerst een jaarrekening van het eilandgebied heeft gecontroleerd, heeft een afkeurende accountantsverklaring afgegeven. Indien het Bestuurscollege daadwerkelijk wil komen tot een controleerbare situatie, dan kan het niet anders dan dat voortvarend gewerkt moet worden aan het verbeteren van de kwaliteit van met name de administratieve organisatie, de interne controle, maar ook dat de rechtstreekse bemoeienis van Gedeputeerden met de operationele werkzaamheden geelimineerd moet worden.
Volgens de A.R.N.A. is het verbeteren van de organisatie geen ingewikkelde en complexe aangelegenheid. In veel gevallen gaat het om het nemen van basale maatregelen. Er bestaat geen excuus om die maatregelen op korte termijn niet te treffen, om zo binnen een redelijke termijn van enkele jaren te komen tot de gewenste situatie.

De A.R.N.A. heeft op 12 Maart 2008 het Bestuurscollege verzocht om binnen 2 maanden haar commentaar te leveren op het rapport inzake de bedenkingen en opmerkingen bij de jaarrekening 2001. Het Bestuurscollege heeft niet gereageerd. Nu is het woord aan de Eilandsraad. De laatste jaarrekening die door de Eilandsraad werd vastgesteld was die van 1988. Voor zover de A.R.N.A. heeft kunnen nagaan heeft nog geen vaststelling van de jaarrekeningen 1989 tot en met 2000 (12 jaar) plaatsgevonden. De A.R.N.A. heeft geen van genoemde jaarrekeningen goedgekeurd om redenen genoemd in haar controlerapporten.
Eén van de voornaamste taken van de Eilandsraad is het houden van toezicht op de beleidsuitvoeringswerkzaamheden van het Bestuurscollege. De Eilandsraad kan het Bestuurscollege verzoeken zich te verantwoorden voor het gevoerde financieel beheer en om aan te geven wat reeds gedaan is en wat nog gedaan zal worden om de situatie die reeds enige opeenvolgende jaren door de A.R.N.A. wordt gesignaleerd te verhelpen.
Laten we niet tot 2014 wachten om voor de jaarrekening 2007 dezelfde bedenkingen en opmerkingen gepresenteerd te krijgen die de A.R.N.A. reeds vanaf 1989 voor alle jaarrekeningen presenteert. Vanwege een grote vertraging in de voorbereiding en vaststelling van de jaarrekeningen kan niet op een effectieve wijze geëvalueerd worden of de acties die door het Bestuurscollege ondernomen worden leiden tot de gewenste resultaten. Het gaat om gemeenschapsgeld en daarom mag de samenleving eisen van de bestuurders dat men daar op een verantwoorde wijze mee omgaat.
Wij kunnen zelf toezicht houden op ons financieel beheer....?


Etienne van der Horst
23 Juni 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

U kunt hier reageren/Bo por reakshona aki