maandag 30 juni 2008

Na 1 jaar is er nog geen duidelijkheid over de benoemingen die tegen de regels en procedures hebben plaatsgevonden.

Vandaag is het precies 1 jaar geleden dat de coalitiepartijen hadden besloten om een commissie in te stellen teneinde de benoemingen die gedurende de periode januari t/m juni 2007 hadden plaatsgevonden te analyseren om te bezien of deze volgens de geldige procedures en regels hebben plaatsgevonden.
Eind juni 2007 heeft de Gouverneur van de Nederlandse Antillen de Gezaghebber van Curaçao verzocht of hij alle relevante documenten kon ontvangen betreffende de benoemingen.
Gebaseerd op een juridisch advies is de Centrale Regering tot de conclusie gekomen dat er een indicatie is dat het mogelijk – in sommige gevallen – benoemingen betreft die niet in overeenstemming met de wet of in het algemeen belang hebben plaatsgevonden. De Centrale Regering heeft het Bestuurscollege in haar schrijven van 30 augustus 2007 hierover geïnformeerd en heeft tevens het Bestuurscollege 2 weken de tijd gegeven om te bepalen hoe de benoemingen aangepakt zullen worden en hierover terug te rapporteren aan de Centrale Regering om zodoende te voorkomen dat laatstgenoemde in het kader van hoger toezicht moet optreden tegen deze benoemingen.
Verschillende oppositiepartijen hebben zich kritisch geuit over de benoemingen; Pueblo Soberano: “censureert de politieke benoemingen” (18 juni 2007), Forsa Korsou: “draai alle benoemingen die tegen de regels zijn onmiddellijk terug” (18 juni 2007) en DP: “het zou gepast zijn als de coalitiepartijen elkaar wijzen op hun bestuursverantwoordelijkheid en de benoemingen terugdraaien die niet volgens de regels en normen hebben plaatsgevonden” (14 augustus 2007).
Partido Pueblo Soberano heeft ook laten weten dat zij met een voorstel zal komen teneinde dit soort benoemingen in de toekomst te voorkomen.
De Ombudsman heeft een brief naar het Bestuurscollege gestuurd met betrekking tot één van die veelbesproken benoemingen.

Waar staan wij nu 1 jaar later? De commissie, waarvan 30 juni 2007 werd aangekondigd dat die ingesteld zou worden, is op 19 oktober 2007 ingesteld (3½ maand later). De commissie diende niet later dan 14 december 2007 klaar te zijn met het onderzoek en terug te hebben gerapporteerd aan het Bestuurscollege. Volgens Gedeputeerde mevr. Zita Leito heeft de commissie een voorlopig rapport ingeleverd (maart 2008).
Het is niet bekend of de Centrale Regering en de Gouverneur van de Nederlandse Antillen een eind reactie van het Bestuurscollege hebben ontvangen met betrekking tot de benoemingen. Het is niet bekend of de oppositiepartijen in de Eilandsraad, die zoveel kritiek hadden op de benoemingen, de voortgang hebben gevolgd van de acties die het Bestuurscollege heeft ondernomen naar aanleiding van de brief van de Centrale Regering. Het is niet bekend of de partij Pueblo Soberano een voorstel heeft gepresenteerd zoals aangekondigd. Het is ook niet bekend of de Ombudsman een antwoord op zijn brief heeft ontvangen van het Bestuurscollege.

Na 1 jaar heeft de samenleving nog geen duidelijkheid over wat het Bestuurscollege gaat doen met de veelbesproken benoemingen en wat er gedaan zal worden om dergelijke benoemingen in de toekomst te voorkomen.
Hoe lang moeten wij nog wachten?


Etienne van der Horst
30 Juni 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

U kunt hier reageren/Bo por reakshona aki