Gedragscode voor het Bestuurscollege van het Eilandgebied Curaçao; een stap in de goede richting
Met de introductie van een gedragscode voor de Gedeputeerden, de Secretarissen en de Gezaghebber heeft het Bestuurscollege een stap in de goede richting gedaan om het vertrouwen van de burger te herwinnen. In het rapport Konfiansa dat in februari 1999 gepubliceerd werd is aangegeven dat het wenselijk wordt geacht dat op korte termijn een regeling inzake de gedragscode wordt getroffen. Het rapport stelt verder dat prioriteit moet worden gegeven aan de bevordering van onder meer politieke en bestuurlijke integriteit. Zonder integriteit geniet de overheid geen vertrouwen (konfiansa) van de burgers, aldus het rapport. We zijn nu weliswaar 10 jaar verder maar het is beter laat dan nooit.
De gehanteerde filosofie in de thans gepresenteerde gedragscode is dat integriteit in het handelen van bestuurders onbetwist is gekoppeld aan het vertrouwen van de burgers in de overheid. “Wanneer de integriteit van de bestuurders ter discussie staat, kan het vertrouwen in en de legitimiteit van het openbaar bestuur worden aangetast. Het gevolg daarvan is dat bestuurders continu bewust moeten zijn dat ze voor de burgers werken en dat ze te allen tijde dienen te handelen op een wijze die het vertrouwen van de burgers waardig is”.
De algemene bepalingen van de gedragscode stellen dat deze gedragscode openbaar is. Deze gedragscode is te vinden op de site http://www.nos-ke-sa.blogspot.com/ in de kolom “Links/Dowloads”.
Naast algemene gedragsregels bevat de gedragscode ook bepalingen t.a.v. trouw, wederzijds respect, bejegening, autoriteit, besluitvorming, oprechtheid, informatie/geheimhouding, belangenverstrengeling, aannemen van geschenken, intimidatie, chantage en omkoperij, gebruik van overheidsvoorzieningen, nevenactiviteiten en publieke verschijningen.
Het rapport Konfiansa stelt dat de controle op de naleving van de regeling omtrent de gedragscode in handen kan worden gesteld van een politiek onafhankelijk orgaan zoals de Algemene Rekenkamer. Dit lijkt mij een goede zaak te meer daar de Landsverordening Algemene Rekenkamer van de Nederlandse Antillen 2002 (LARNA 2002) in artikel 32 lid 1 stelt dat de Rekenkamer zowel op eigen initiatief als op verzoek van de Staten of een Eilandsraad onderzoek kan verrichten naar de bestuurlijke integriteit van politieke en ambtelijke functionarissen bij de uitoefening van hun taken en bevoegdheden. Het zal echter niet alleen de Rekenkamer moeten zijn die belast kan zijn met het toezicht op de naleving van de bepalingen van de gedragscode, ook de burger zal er op toe moeten zien dat de Gedeputeerden, de Secretarissen en de Gezaghebber zich houden aan de gedragscode. De overheid wil immers het vertrouwen van de burger weer herwinnen. Uiteindelijk zijn het de bestuurders zelf die elkaar erop moeten aanspreken als één van hen zich niet aan de gedragscode houdt.
Wanneer kunnen wij een gedragscode voor de Eilandsraad verwachten?
Etienne van der Horst
31 Januari 2009
http://www.nos-ke-sa.blogspot.com/
zaterdag 31 januari 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
U kunt hier reageren/Bo por reakshona aki