woensdag 21 januari 2009

Aan de Ombudsman van het Eilandgebied Curaçao
De heer Mr. F.P. Wiel
Concordiastraat 22
Alhier


21 Januari 2009

Onderwerp: Onpartijdigheid en objectiviteit
van
de referendumcommissie en haar leden



Geachte heer Wiel,

De afgelopen dagen is er een discussie ontstaan in de media over het al dan niet onpartijdig en objectief zijn van dhr. A. Konket die door het Bestuurscollege benoemd is tot voorzitter van de referendumcommissie.
Het is bekend dat de coalitie en oppositie continu met elkaar in discussie zijn over de toekomstige staatkundige structuur voor Curaçao en deze discussie is niet altijd even helder voor de samenleving. Een andere discussie erbij over het al dan niet onpartijdig en objectief zijn van de voorzitter van de referendumcommissie zal de situatie alleen maar minder helder maken. De samenleving heeft recht op een eenduidige objectieve informatiecampagne over het onderwerp dat tijdens het referendum ter stemming wordt gebracht en ruis daaromheen moet zo snel mogelijk worden aangepakt en geneutraliseerd. De burger moet in alle rust op basis van de verkregen informatie zijn balans opmaken en beslissen wat zijn standpunt zal zijn op de dag van het referendum en zijn stem kunnen uitbrengen.

Dhr. Konket is directeur van de Directie Bestuurlijke en Constitutionele Zaken van de centrale regering. Hij heeft in die hoedanigheid in een interview op TV (kanaal 8) zondag 18 januari j.l. in het programma “Minister di Finansa ta informá” gezegd dat in het staatkundige veranderingsproces naar zijn mening niet teruggegaan kan worden naar het beginpunt. Hij heeft hiermee een voorkeur uitgesproken. Of dit nu zijn persoonlijke of professionele voorkeur is laat ik hier in het midden. Vervolgens stelt hij naar aanleiding van kritiek op deze uitspraak van de zijde van een aantal oppositie partijen in een artikel in het Antilliaans Dagblad van 20 januari 2009 dat hij het er niet mee eens is dat hij zich niet objectief zou kunnen opstellen. Als ambtenaar is hij loyaal aan de regering zegt hij. Met name deze laatste uitspraak, tegen de achtergrond van zijn uitspraak in het eerdergenoemd programma “Minister di Finansa ta informá”, kan bij de burgers en politici aanleiding geven voor het plaatsen van vraagtekens bij zijn objectiviteit. De oppositie kan deze uitspraak aangrijpen om de discussie over het al dan niet onpartijdig en objectief zijn van dhr. Konket verder aan te wakkeren.
Dhr. Konket heeft hedenochtend in een interview in het programma “Promé Página” op TV11 gezegd dat hij loyaal is aan de opdracht die hij heeft aanvaardt als voorzitter van de referendumcommissie. Loyaal zijn aan de regering kan op gespannen voet zijn met loyaal zijn aan de opdracht m.b.t. de referendumcommissie. De regering kan namelijk in deze kwestie niet als onpartijdig en objectief beschouwd worden.

Ik denk dat mede vanwege de mogelijke schijn van een eventuele partijdigheid en subjectiviteit er Nederlandse gemeentelijke referendumverordeningen zijn waarin een bepaling is opgenomen dat de leden van een referendumcommissie geen deel mogen uitmaken van en niet werkzaam mogen zijn bij de gemeente of onder verantwoordelijkheid van de gemeente waar het referendum wordt gehouden. Het referendum heeft betrekking op het eiland Curaçao maar de centrale regering, onder wiens verantwoordelijklheid de Directie Bestuurlijke en Constitutionele Zaken valt, is ook een partner in de staatkundige herstructureringstraject van de Nederlandse Antillen. Als de lijn van de Nederlandse gemeentelijke wetgeving gevolgd wordt mogen personen in dienst van de centrale regering of in dienst van het eilandgebied Curaçao geen lid zijn van de referendumcommissie. Het Bestuurscollege heeft ervoor gekozen deze lijn niet te volgen en heeft hiermee een situatie gecreëerd waarbij naar mijn mening de referendumcommissie en/of haar afzonderlijke leden onderhevig zullen blijven aan verwijten van partijdigheid en subjectiviteit.

Ik verzoek u mij als burger te informeren of dhr. Konket gezien zijn uitspraken in de media zoals hierboven beschreven als onpartijdig en objectief kan worden beschouwd en of het Bestuurscollege voldoende zorgvuldigheid heeft betracht bij het instellen van de referendumcommissie en deze commissie voldoende richtlijnen heeft meegegeven teneinde de onpartijdigheid en objectiviteit van deze commissie en/of haar afzonderlijke leden te waarborgen. In dit verband verzoek ik u ook of u kunt onderzoeken of er een mogelijkheid bestaat dat wij als burger bij een entiteit bezwaar kunnen aantekenen indien wij van mening zijn dat de referendumcommissie en/of haar afzonderlijke leden niet onpartijdig en objectief handelen.

Gezien het feit dat ik begrepen heb dat het Bestuurscollege verwacht dat de referendumcommissie eind van deze maand een rapport uitbrengt over de aanpak van het te houden referendum verzoek ik u of u een eventueel op te starten onderzoek zo spoedig mogelijk kunt laten aanvangen.

Hoogachtend,


Etienne van der Horst

2 opmerkingen:

  1. Ik ben het voornamelijk eens met de visie van de heer van der Horst, en ik heb daarenboven een nog simpelere visie t.a.v. het onmiddelijk "opstappen" van de heer A. Konket. Aangezien de uitkomst van het referendum, NIET afhankelijk "moet" zijn van het wel of niet "meedoen" van Konket, moet Konket "zelf" opstappen, en het niet overlaten aan optreden van het bestuurscollege. Aangezien er door een van de partijen al een "vlek" is ontdekt op de lei van Konket, moet hijzelf de eer aan zichzelf houden en "dus" zelf opstappen. Als hij dit doet, dan wordt er simpelweg iemand anders benoemd, die "WEL" aanvaardbaar is voor beide partijen. En dat zal dan ook zijn "grootheid" aantonen en hem verzekeren van het hebben van neutraliteit-zin en een aanvaardbaarder persoon maken voor ieder andere invulling van taken voor de toekomst. Stapt deze man niet op, dan zaait hij alleen maar nog grotere onverdraagzaamheid. "The "stakes" are just too high" en ook de oppositie moet voor dit belangrijk moment "enige" inspraak hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Men kan zich afvragen wat voor invloed een eindeloze discussie over het al dan niet onpartijdig en objectief zijn van dhr. Konket heeft op het stemgedrag van de kiezers die deel mogen nemen aan het referendum 2009, of dhr. Konket nu als voorzitter aanblijft of niet. Het is daarom belangrijk dat iemand als de Ombudsman op korte termijn aangeeft of de uitspraken van dhr. Konket en zijn arbeidsrelatie met de landsregering aanleiding geven om hem, al dan niet, als onpartijdig en objectief te beschouwen en dus dat het, al dan niet, opportuun is om hem als voorzitter van de referendumcommissie te blijven handhaven.

    BeantwoordenVerwijderen

U kunt hier reageren/Bo por reakshona aki