zondag 15 maart 2009

Gaat het referendum over onze waardigheid of over iets anders?

Al geruime tijd horen wij van de tegenstanders van de afspraken die tijdens de Toetsings-Ronde Tafel Conferentie op 15 december 2008 met Nederland zijn gemaakt, dat bij het aanvaarden van deze afspraken wij als samenleving onze waardigheid verliezen (“nos ta perde nos dignidat”). Nederland zal te veel toezicht en invloed krijgen en de nieuwe staatkundige status voor Curaçao noemt men een rekolonisatie door Nederland.
Vanwaar ineens al die emotionele bezorgdheid over onze waardigheid?

Is er sprake van waardigheid als wij als samenleving tolereren:
(1) dat de Algemene Rekenkamer van de Nederlandse Antillen (ARNA) vanaf 1989 (20 jaar lang!) bij elke jaarrekening van het eilandgebied Curaçao concludeert dat de verplichtingen, uitgaven en ontvangsten voor een groot deel niet tot stand zijn gekomen in overeenstemming met de vastgestelde eilandsbegroting noch met andere wettelijke regelingen, dat het financieel beheer nog niet op orde is, dat de financiële verantwoording niet in overeenstemming met de daarvoor gegeven voorschriften is opgesteld, dat de verantwoording geen deugdelijke weergave geeft van het gevoerde financieel beheer en dat er rechtmatigheids- en getrouwheidsfouten zijn gemaakt.
(2) dat, voor zover de ARNA kon nagaan, de laatste jaarrekening die door de Eilandsraad werd vastgesteld die van 1988 is (21 jaar geleden!) en het Bestuurscollege, ondanks verzoeken daartoe van de ARNA, geen commentaar levert op de conclusies en aanbevelingen van de ARNA en de Eilandsraad geen actie onderneemt naar aanleiding van de afwijzingsbrieven van de ARNA.
(3) dat in 2008 door de Commissie Benoemingen geconstateerd werd dat geen van de 539 benoemingen die in de periode januari 2003 t/m juni 2007 hadden plaatsgevonden conform de geldende regels en procedures hadden plaatsgevonden en dat het Bestuurscollege thans de samenleving niet informeert of de aanbevelingen van de Commissie Benoemingen zijn overgenomen opdat benoemingen in het vervolg wel volgens de regels en procedures plaats zullen vinden.
(4) dat ook de ARNA uit onderzoek naar indienstnemingen (2007) concludeert dat het Bestuurscollege zich niet aan het eigen beleid en procedures houdt hetgeen heeft geleid tot ondoelmatige personeelskosten.
(5) dat een (voormalige) Minister van Justitie een fraudeonderzoek naar zijn broer had stilgelegd (2003).
(6) dat een Eilandsraadlid in functie veroordeeld werd tot een gevangenisstraf voor oplichting, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld en dat hij terwijl hij zijn straf uitzat lid bleef van onze volksvertegenwoordiging, de Eilandsraad (2006).
Zo zijn er nog een aantal voorbeelden te noemen. De vraag kan gesteld worden of wij als samenleving niet vooruitstrevender kunnen zijn wat onze waardigheid betreft.
De bezorgdheid over onze waardigheid zal, zo zou uit bovenstaande kunnen blijken, los kunnen worden gezien van de invulling van onze toekomstige staatkundige status.

Aan de “NEE-groep” wordt bij deze de vraag gesteld of zij de burger kan informeren waarom de afspraken die met Nederland gemaakt zijn op het gebied van Financieel Toezicht, het Openbaar Ministerie, het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, Rechtshandhaving en Politie afgewezen dienen te worden zonder daarbij in te gaan op emotionele zaken als waardigheid van onze samenleving. Dit kan de informatieverstrekking vertroebelen en draagt niet bij aan een standpuntbepaling door de burger op basis van rationele inhoudelijke informatie. Zou de “Nee-groep” het eerdergenoemde zestal voorbeelden niet willen aanpakken of heeft men daar andere ideeën over waar wij 20 jaar lang niet op zijn gekomen?

Aan de “JA-groep” wordt de vraag gesteld wat de aanleiding gaf voor de afspraken met Nederland en waarom de burger zou moeten instemmen met deze afspraken. Graag een uitleg zonder daarbij in te gaan op de schuldsanering want ook dit kan de informatieverstrekking vertroebelen. Er wordt namelijk steeds naar voren gebracht dat wij een dergelijke kans nooit meer krijgen. Het lijkt wel of de schuldsanering centraal staat maar er zijn ook andere afspraken gemaakt die uitleg behoeven.


Etienne van der Horst
15 Maart 2009


http://www.nos-ke-sa.blogspot.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

U kunt hier reageren/Bo por reakshona aki