Hoe nu verder met de benoemingen bij het Eilandgebied Curacao? Zal het veranderen of gaat men op dezelfde weg door?
Afgelopen Juli heeft Gedeputeerde mevr. Leito in de media bekend gemaakt dat het Bestuurscollege een eerste rapport van de commissie benoemingen onder voorzittersschap van de SOAB heeft ontvangen waarin geconstateerd wordt dat geen van de 539 benoemingen die bij het Eilandgebied Curacao hebben plaatsgevonden gedurende de periode Januari 2003 tot en met Juni 2007 volgens de geldende regels en procedures hebben plaatsgevonden. Volgens Gedeputeerde Leito is dit reden voor verontrusting en zal het Bestuurscollege hier lering uit moeten trekken. Eén van de aanbevelingen van de commissie is om de regels en procedures te versimpelen. Het Bestuurscollege is inmiddels begonnen met de toepassing van een versimpelde lijst van criteria waar men aan moet voldoen als er personen benoemd worden bij het Eilandgebied Curacao, aldus Gedeputeerde Leito. Het is niet bekend wat het Bestuurscollege al heeft gedaan of zal gaan doen met de andere aanbevelingen van de commissie. Ook heeft Gedeputeerde Leito in de media medegedeeld dat het Bestuurscollege binnen korte tijd een tweede rapport van de commissie zou ontvangen met betrekking tot een aantal specifieke benoemingsgevallen. Het is niet bekend of het Bestuurscollege dit tweede rapport inmiddels heeft ontvangen en wat er al ondernomen is of nog ondernomen zal gaan worden naar aanleiding van de aanbevelingen van dit rapport.
De Algemene Rekenkamer heeft in haar rapport “Rapport bevattende de uitkomsten van het onderzoek indienstneming en salarisbetaling personeel van het Eilandgebied Curacao” van Juni 2007 ook geconstateerd dat het Bestuurscollege haar eigen procedures en regels niet volgt bij het benoemen van personen in dienst van het Eilandgebied. De samenleving mag nu dus concluderen dat de opeenvolgende Bestuurscolleges gedurende de periode Januari 2003 tot en met Juni 2007 de beginselen van behoorlijk bestuur in ieder geval op het gebied van personeelsbeleid niet hebben nageleefd. Eén van de beginselen van behoorlijk bestuur is het zorgvuldigheidsbeginsel. Dit houdt in dat het Bestuurscollege een besluit met de nodige zorgvuldigheid moet voorbereiden en nemen; de burger/ambtenaar correct moet behandelen, zorgvuldig onderzoek naar de feiten en belangen moet verrichten, procedures goed moet volgen en een deugdelijke besluitvorming moet voorstaan. Een andere beginsel van behoorlijk bestuur is die van motivering. Het Bestuurscollege moet haar besluiten goed motiveren; de feiten moeten kloppen en de motivering moet logisch en begrijpelijk zijn.
Wat gaat het Bestuurscollege nu concreet doen om te voorkomen dat men op dezelfde voet van onbehoorlijk bestuur doorgaat voor wat betreft de benoemingen? Behoorlijk bestuur houdt ook transparantie in. De samenleving en zeker het ambtenarenkorps hebben het recht te weten wat het benoemingsbeleid zal worden nu nogmaals bevestigd is dat het Bestuurscollege haar eigen regels en procedures niet volgt.
Inmiddels heeft het huidige Bestuurscollege een Waarnemend Hoofd van dienst benoemd bij de DROV zonder dat daar adviezen van het Hoofd van dienst en van de afdeling Personeelszaken van het Eilandgebied Curaçao aan ten grondslag lagen. Tot voor kort namen 2 medewerkers bij de DROV op toerbeurt waar voor het Hoofd van dienst gedurende zijn afwezigheid. Het is niet bekend of er een specifieke procedure is voor het benoemen van een Waarnemend Hoofd van dienst maar het in het rapport van de Algemene rekenkamer wordt aangegeven dat in de procedure inzake besluitvorming door het Bestuurscollege met betrekking tot personeelsaangelegenheden is opgenomen dat de afdeling Personeelszaken een advies opstelt. Dit heeft in dit geval niet plaatsgevonden en gedurende de vakantie van het Hoofd van dienst heeft het Bestuurscollege een Waarnemend Hoofd van dienst benoemd. Ik wil er nadrukkelijk op wijzen dat mijn commentaar gericht is op de bij deze benoeming (niet) gevolgde procedure en niet op de 2 medewerkers in kwestie.
Wij kunnen nu stellen dat er 539 + 1 = 540 gevallen van benoemingen hebben plaatsgevonden waarbij de geldende regels en procedures niet zijn gevolgd. Inderdaad een reden voor verontrusting zoals Gedeputeerde Leito in Juli jongstleden heeft gesteld. Tot hoeveel blijven wij doortellen?
Etienne van der Horst
7 september 2008
zondag 7 september 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
U kunt hier reageren/Bo por reakshona aki